Mensen die in koude temperaturen slapen, zijn gezonder

Onderschat het belang van het klimaat in jouw slaapkamer niet. De wetenschap suggereert dat spelen met de thermostaat voordat je gaat slapen een belangrijk verschil kan maken. Volgens Dr Chris Winter van The Huffington Post, dicteert de wetenschap dat temperaturen tussen 15 en 19 graden de ideale slaapomstandigheden zijn.

Dat klinkt erg laag en veel mensen denken dat ze nooit zouden kunnen slapen in zulke koude, maar uit onderzoek blijkt dat slapen in koele temperaturen op verschillende manieren winstgevend kan zijn en je kan het gemakkelijk leren.

images
Je vermindert het risico op metabole ziekten.

Door te slapen bij koelere temperaturen, zal je lichaam je dankbaar zijn. Volgens een studie, gepubliceerd in Diabetes, verlaagt het risico op metabole ziekten als diabetes als je de thermostaat een paar graden lager zet. Na vier maanden testen, concludeerden onderzoekers dat de deelnemers die in een kamer van 19°C sliepen een heel aantal metabole voordelen kenden. De hoeveelheid bruin vet of goed vet van de proefpersonen verdubbelde. Daarnaast verbrandden de deelnemers ook meer calorieën gedurende hun dag. Samen zouden deze twee gevolgen het risico op diabetes en andere metabole ziekten aanzienlijk verminderen.

Je blijft langer jong

Volgens Natasha Turner, arts en bestseller auteur, zal het lichaam bij te hoge temperaturen niet meer van nature afkoelen waardoor het hormoon melatonine niet of te weinig vrij komt. Melatonine is het meest cruciale anti-verouderingshormoon en het wordt ‘s nachts vrijgegeven na blootstellen aan het donker. In directe reactie op de daling van de temperatuur van het lichaam tijdens het slapen, worden er ook verhoogde waarden van het groeihormoon vrijgegeven dat eveneens een krachtig anti-verouderingshormoon is. Slapen bij koude temperaturen houdt je jonger.

Je zal gemakkelijker in slaap vallen.

Naast de gezondheidsvoordelen zijn er ook een aantal praktische voordelen van slapen bij koudere temperaturen. Volgens Kathleen Doheny van WebMD Magazine, daalt de lichaamstemperatuur tot op een bepaald niveau. Wanneer je slaapomstandigheden niet optimaal zijn, zal je lichaam een moeilijke tijd kennen om jouw interne thermostaat te regelen. Dat kan ervoor zorgen dat je wakker blijft en onrustig wordt.


Naakt slapen helpt.

Een van de manieren om snel af te koelen zonder aan de thermostaat te draaien, is naakt slapen. Door zonder pyjama in bed te kruipen, zal je lichaamstemperatuur sneller dalen waardoor je sneller in slaap valt en je lichaam gemakkelijker de temperatuur kan regelen.

Bovendien slaap je koeler als je naakt slaapt waardoor je minder cortisol produceert tijdens de nacht. Cortisol is een natuurlijk hormoon dat geassocieerd wordt met stress en gewichtstoename. Door de cortisol niveaus laag te houden, zul je verandering merken in je stressniveaus en eetlust.

Met iemand anders naakt slapen, helpt ook maar op andere manieren.

Volgens Sarah Thomas van de International Business Times, zijn koppels die samen naakt slapen meer tevreden met hun relatie in vergelijking met de preutsere tegenhangers. Koppels die naak slapen ervaren een meer intieme en open relatie en produceren meer oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat geassocieerd wordt met seksuele responsiviteit wat de gezondheid en psyche van een persoon verbetert.

Oxytocine bestrijdt stress en andere vormen van depressie. Als dat geen reden genoeg is om naakt te slapen, dan weten wij het ook niet meer.