10 dingen die je nog niet wist over je opa en oma

Je grootouders, die ken je je hele leven al. Maar je bent niet de enige, want ook wij weten het een en ander over je opa en oma.

1. Grootouders zijn goed voor het welzijn van de kleinkinderen. Die hebben minder emotionele en gedragsproblemen wanneer opa en oma een grote rol spelen in hun leven.

2. Ouders hoeven niet bang te zijn dat de gezondheid van grootouders extra achteruit gaat door de stress en uitputting die gepaard gaat met het zorgen voor de kleinkinderen. Amerikaans onderzoek laat zien dat er in de eerste periode van de zorg wel sprake is van een dipje, maar dat zich dit weer snel herstelt.

3.  Grootouders die regelmatig op de kinderen van hun zonen hebben gepast, krijgen later meer emotionele en praktische steun van hun kleinkinderen dan grootouders die niet hebben opgepast.

4. Na een echtscheiding is er in de regel minder vaak contact tussen grootouders en kleinkinderen. In 12 procent van de gevallen zien de grootouders de kleinkinderen zelfs helemaal niet meer. Maar de band die resteert wordt er niet minder hecht op.

5. Grootouders zijn zelden ver weg. Thuiswonende Nederlandse kinderen wonen gemiddeld 22 kilometer bij hun opa en oma vandaan. Wanneer ze zelfstandig gaan wonen, doen ze dat op een afstand van gemiddeld 35 kilometer van hun grootouders.

6.  Een op de zes grootouders heeft het gevoel onder te doen ten opzichte van de andere grootouders van hun kleinkind(eren). Zeven op de tien oma’s (en de helft van alle opa’s) maken zich hier wel eens echt druk om.

7. Als oppas-grootouders niet ver weg wonen, zijn mensen eerder geneigd een groter gezin te stichten.

8. Kleinkinderen die regelmatig bij opa en oma logeren, lopen een groter risico op overgewicht.

9. Opa en oma zijn het populairste onderwerp van Sinterklaasgedichten (gevolgd door ‘boek’ en ‘chocoladeletter’)

10. De oudste grootmoeder die ooit de kinderen van haar dochter (die zelf geen kinderen meer kon krijgen) baarde, was de 56-jarige Amerikaanse Jacilyn Dalenberg. In 2008 bracht ze via een keizersnee drie meisjes ter wereld: haar eigen kleindochters.

BRON: QUEST