Word je doof? Ga in het duister leven!

In het donker leven als je doof wordt?
Natuurlijk willen we dat niet. Als je doof wordt is al erg genoeg. Niemand heeft dan zin om ook nog eens in het donker te gaan leven.
Toch is wetenschappelijk bewezen dat als iemand niet meer kan zien, zijn andere zintuigen, en vaak met name het horen, een positieve ontwikkeling doormaken.

Een recentelijke studie toont aan dat een korte periode van bijvoorbeeld een week in complete duisternis, resulteert in een aanmerkelijk scherper gehoor. Op zijn  minst is dit een tijdelijk verschijnsel.
Het zou kunnen dat ouderen hier baat bij hebben in een periode dat zij te kampen krijgen met doofheid.

stevie wonder

Het is bekend dat muzikanten zoals Stevie Wonder en Ray Charles, die beide op jonge leeftijd al blind werden, vaak aangehaald worden als zijnde “super hoorders”.
Gedurende vele jaren van wetenschappelijk waarnemen is gebleken dat mensen die op jonge leeftijd blind werden vaak beter storende frequenties uit het geluid kunnen filteren en beter in staat zijn om het geluid in de ruimte te localiseren.
Daarbij is uit onderzoek eveneens gebleken dat doof geboren mensen het hersengedeelte dat normaalgesproken gebruikt wordt voor het hoorproces in gaan zetten voor het visuele proces.
Ze tonen zelfs ten opzichte van niet dove mensen een toegenomen kijk vaardigheid.